533 330 950

Blog

CO TO JEST ZAKWASZENIE ORGANIZMU?

Nasze ciało nieustannie stara się utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Krew, limfa czy płyn mózgowo-rdzeniowy muszą mieć ściśle określony odczyn pH. Od czasów Hipokratesa, pokolenia naturopatów i lekarzy uważały, że przewlekłe zakwaszenie jest przyczyną wielu chorób. Związek pomiędzy zakwaszeniem metabolicznym i wieloma chorobami przewlekłymi potwierdzają współczesne badania naukowe.

czytaj całość »
BADANIA NAD ADWENTYSTAMI WEGETARIANAMI

Opublikowano ostatnio wyniki drugiego już badania przeprowadzonego nad zdrowiem Adwentystów*. Badaniem objęto 96 000 uczestników z USA i Kanady. Wiele osób należących do tego wyznania stosuje dietę wegetariańską. Badanie potwierdziło, że wegetarianie wśród adwentystów stanowią obecnie grupę ludzi o najdłuższej średniej długości życia spośród wszystkich naukowo przebada­nych populacji na świecie.

czytaj całość »
RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA

Już starożytni lekarze współcześni Hipokratesowi uważali, że do powstawaniu wielu chorób przyczynia się chroniczne zakwaszenie organizmu. Tezę taką potwierdzają współczesne publikacje naukowe. Wiele badań naukowych udowodniło powiązanie zakwaszenia organizmu i wielu chorób chronicznych. Potwierdzono także bardzo pozytywny wpływ minerałów zasadowych na proces ich leczenia.

czytaj całość »
IRYTUJĄCY NIEDOBÓR WITAMINY B12

Czujesz, że nie masz tyle energii co kiedyś, masz mniej poczucia satysfakcji i ogólne samopoczucie nie jest idealne? Zdarzają ci się czasem stany apatii, przygnębienia lub nawet lekko depresyjne? Może czasem myślisz, że „tak już jest”, że to kwestia wieku i że to już będą stałe elementy twojego życia? Objawy takie dotykają bardzo wielu osób. Mało kto jednak wpadnie na to, żeby zbadać sobie poziom B12.

czytaj całość »
JAK ZROBIĆ NATURALNY KREM DO TWARZY?

Skóra jest największym organem naszego organizmu. Wchłania 60 procent tego, co na nią nakładamy, więc nie postępujmy z nią bezmyślnie, ale dbajmy o nią każdego dnia. Jakkolwiek wiele osób ma ogólne pojęcie na temat tego, czego w żywności unikać, tak rozpoznawanie tego, co kryje się w kosmetykach sprawia nam ciągle wiele problemów. Na szczęście o szkodliwości niektórych składników kosmetyków również zaczyna być coraz głośniej. Parabeny, SLS-y, silikony – te nazwy na pewno obiły się Wam o uszy.

czytaj całość »
ZAMOCZ NOGI

W chwilach osłabienia, przeziębienia i słabszej odporności tak prosty zabieg jak moczenie nóg w gorącej wodzie jest wciąż skuteczny i nie wymaga zbędnych kosztów. Bo ileż kosztuje woda? 

czytaj całość »
CENNA RÓWNOWAGA HORMONALNA

Co sprawia, że hormony szaleją? Wszystko! Sposób odżywiania, aktywność fizyczna, styl życia … To elementy, które oddziałują na ciało, a szczególnie na hormony.

czytaj całość »
JAK ZADBAĆ O WŁOSY ZIMĄ?

Jak zadbać o włosy zimą? Pytanie powraca niezmiennie co roku. Zimny wiatr, suche powietrze w pomieszczeniach i ciężkie nakrycia głowy – wszystko to powoduje, że włosy stają się pozbawione życia i naturalnej sprężystości i potrzebują dodatkowej opieki. Wahania temperatur nie służą włosom, dlatego za każdym razem, gdy opuszczamy ciepłe pomieszczenie i wychodzimy na zewnątrz – skóra głowy doznaje lekkiego szoku termicznego. Jest to odczuwalne zwłaszcza, kiedy za oknem panuje minusowa temperatura.

czytaj całość »
CUKIER NISZCZY ZDROWIE NASZYCH DZIECI

Wielu rodziców, mających na uwadze zdrowie swoich dzieci, daje im na śniadanie szklankę soku i miskę płatków oraz pozwala na jedzenie słodyczy. Nie wiedzą, że w ten sposób aplikują im bombę cukrową.

czytaj całość »
WEGAŃSKIE CIASTO "SNIKERS"

Nareszcie wymarzone ciasto "Snickers". Próbowałam już wiele wersji tego ciasta, ale zawsze mi czegoś brakowało. Ten przepis jest dla mnie idealny. Ciasto przetestowane jest przez moją rodzinę i przyjaciół. Zdało egzamin na najlepsze  wegańskie ciasto roku!!! Można je zrobić w dwóch wersjach - z karmelem lub bez.

 

czytaj całość »
WEGAŃSKIE LODY Z MANGO

Największym komplementem dla kucharki jest zawsze stwierdzenie jedzącego: „ale to jest pyszne”. Tak, ale dla kucharki prowadzącej zdrową kuchnię dochodzi jeszcze „po prostu smakują jak normalne lody!!!”. Tak, taki właśnie deser spałaszowałam dzisiaj z moją córką. Nie ma nic lepszego - i zdrowe, i smaczne.

czytaj całość »
JAK ZADBAĆ O DŁONIE?

Pielęgnacja dłoni to podstawa pięknego wyglądu zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Mimo że jest to najbardziej wyeksponowana część ciała, nawet kobiety dbające o twarz i szyję często traktują dłonie po macoszemu.


czytaj całość »
ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

Zespół jelita drażliwego to choroba, na którą cierpi ponad 100 milionów ludzi w Ameryce Północnej i Europie. Około 75-80% pacjentów z tym zespołem to kobiety. Zespół jelita drażliwego stanowi jedną z podstawowych przyczyn nieobecności w pracy, bowiem często choroba ta wywołuje złe samopoczucie: od ogólnego osłabienia aż do depresji. Ludzie, którzy cierpią na zespół jelita drażliwego boją się odwiedzać miejsca publiczne i podróżować.


czytaj całość »
ZIOŁA DLA ZDROWIA I URODY

Zanim zrobi się zimno i wszystko zacznie więdnąć, warto jeszcze sięgnąć po zioła. Chyba wszyscy wiedzą, że łąki i ogrody kryją w sobie ich wielkie bogactwo. Stosowanie ziół w celu łagodzenia dolegliwości skórnych i wykorzystanie ich w pielęgnacji urody to metody znane od wieków.

czytaj całość »
CHLEBA ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

W końcu kiedyś trzeba spróbować upiec chleb na zakwasie! Dlaczego by nie dzisiaj? Jest to naprawdę super prosty przepis na pełnowartościowy chlebek z mąki z pełnego przemiału. Tylko taka mąka zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Smaczna, chrupiąca kromka będzie początkiem naszej przygody pieczenia zdrowego chlebka.


czytaj całość »
WEGAŃSKI SMALCZYK

Wegański "smalec" robi się oczywiście z tłuszczów roślinnych a nie zwierzęcych. „Smalec” który proponujemy w tym razem jest wyjątkowo smaczny, zawiera mniej tłuszczu, a wykonaliśmy go głównie z fasoli. O smaku możecie przekonać się sami smarując go na własną kanapkę.


 

czytaj całość »
BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ I KASZAMI

Mieszkańcy Bliskiego Wschodu podobno są przekonani, że bakłażan przedłuża życie. Włosi, że działa jak afrodyzjak, a ja uważam, że jest po prostu zdrowy i smaczny, szczególnie w połączeniu z kaszą jaglaną, jęczmienną i soczewicą. Dziś proponuję go Państwu w poniższej wersji.


 

czytaj całość »
SAŁATKA Z MANGO I ŻURAWINY

Jicama to najbardziej interesujące warzywo, którego być może jeszcze nie jedliście. Można je oczywiście czasami spotkać w polskich sklepach. Możemy je nawet sami uprawiać we własnym ogródku. Jicama kształtem i smakiem przypomina trochę naszą polską kalarepkę. Pochodzi głównie z Meksyku i południowej Ameryki. Po obraniu ze skórki i pokrojeniu, pokrapiamy ją sokiem z cytryny i jemy. Super prosta, smaczna, niskokaloryczna i zdrowa przekąska. Użyliśmy ją również do tej sałatki, ale nie martwcie się, można ją zastąpić np. surowym selerem.

czytaj całość »
WEGAŃSKA ZUPA TAJSKA

Przerabianie przepisów z tradycyjnej kuchni polskiej na wegańską nie jest zbyt trudne, ale inne kuchnie to dopiero wyzwanie! Kuchnia tajska zawiera sporo ryb i innych owoców morza. Często, jako przyprawa, używany jest też sos rybny. Taki właśnie był ten przepis na zupę. Wiadomo, że roślinożercy nie jadają tego typu stworów. Nie mieliśmy innego wyboru, trzeba było przepis przerobić. I tak powstała nasza wegańska zupa po tajsku. Nawet nasz syn – wielbiciel smaków kuchni tajskiej – nie wierzył, że się uda, a jednak prosił o dokładki.

 

czytaj całość »
HAMBURGERY PO INDYJSKU

Ten przepis jest na naszej liście ulubionych dań. Jest idealnie prosty i szybki. Mało tego, możemy bardzo łatwo zmienić smak hamburgerów zmieniając zestaw dodawanych do nich przypraw. Proponujemy je dzisiaj w wersji indyjskiej, ale Wy możecie je zrobić w wersji, w jakiej Wam się tylko podoba. Jesteśmy pewni, że hamburgery te dołączą również do Waszej listy ulubionych dań.

czytaj całość »
WEGAŃSKIE PTASIE MLECZKO Z NASIONAMI CHIA

Dzisiaj proponujemy efekt naszego ostatniego kulinarnego eksperymentu - wegańskie, bezglutenowe i co najważniejsze, przepyszne ptasie mleczko z nasionami chia i jagodami. Dzisiejszy przepis na ptasie mleczko jest bardzo fit i znajdziecie w nim same zdrowe oraz naturalne składniki. A! I żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy! Ciasto jest tak dobre, że wcale nie będzie przesadą zrobienie dwóch blach naraz. My bardzo żałowaliśmy, że tego nie zrobiliśmy, bo zniknęło jeszcze tego samego dnia.

czytaj całość »
WIELKA MOC MALEŃKICH NASION CHIA

Nasiona Chia, pomimo małych rozmiarów, są jednym z najbogatszych w wartościowe składniki odżywcze, produktów spożywczych na świecie. Bogactwo witamin i minerałów, antyoksydantów i przeciwutleniaczy, błonnika, oraz kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i ALA zawartych w nasionach chia, pozwalają utrzymać ludzkie ciało w zdrowiu, oraz w świetnej kondycji i wyglądzie.

czytaj całość »
NEWSTART®

Program NEWSTART® to przełomowy, znany na całym świecie program odnowy zdrowia fizycznego i psychicznego. Działa w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Europie. Od 20 lat prowadzony jest również w Polsce i pomógł już tysiącom osób. Opiera się na najnowszych badaniach naukowych z wielu dziedzin medycyny. Podobny program prowadzony w USA refundowany jest przez Departament Zdrowia jako profilaktyka i terapia wielu chorób cywilizacyjnych.

czytaj całość »
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl