Liposomalna Witamina C 1000mg - 120 vegan caps / Osavi
Cena regularna:
89,99 zł
towar niedostępny

Do darmowej dostawy pozostało: 249,00 zł
Opis
Liposomalna Witamina C (Liposovit®-C) Osavi to unikalna formuła, która łączy w sobie wysokiej jakości witaminę C z naturalną matrycą fosfolipidów. Takie połączenie daje efekt synergii (współdziałania) wszystkich składników aktywnych oraz znacząco zwiększa biodostępność. Tak doskonałej jakości witamina C wywiera bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, a w szczególności na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy oraz odpornościowy, tworząc w organizmie naturalną barierę ochronną przed wolnymi rodnikami, wirusami, bakteriami i zmianami nowotworowymi. Ponadto witamina C znacząco poprawia przyswajalność żelaza oraz produkcję kolagenu. Produkt wegański, w 100% naturalny, wyprodukowany w duchu tzw. czystej etykiety (eng. clean label), nie zawierający wypełniaczy, ani żadnych syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących.
NA CZYM POLEGA TECHNOLOGIA LIPOSOMALNA?
Technologia liposomalna polega na zamykaniu kwasu askorbinowego w liposomach, czyli mikroskopijnych kapsułkach fosfolipidowych, które z jelita cienkiego przedostają się wprost do krwioobiegu. Ochrona fosfolipidów sprawia, że cenna zawartość liposomów jest chroniona przed: enzymami, sokami trawiennymi i żółcią. Dzięki temu liposomy docierają do wszystkich komórek układu krwionośnego i dopiero tam uwalniają witaminę C. I właśnie dlatego liposomalna witamina C potrafi się wchłonąć aż w 95 procentach, w przeciwieństwie do tradycyjnej witaminy C, która wchłania się jedynie w 50-60 procentach. Porównywalną wchłanialność mają obecnie jedynie wlewy dożylne witaminy C. Co ciekawe w przypadku leczenia ostrego zespołu wirusowego jeden gram połkniętej liposomalnej witaminy C ma takie samo działanie, co 5-10 razy większa dawka podawanego dożylnie preparatu. Dodatkowo plusem jest to, że liposomalna witamina C nie ma negatywnego wpływu na żołądek.
Liposomy posiadają zdolność do transportowania zarówno wody, jak i substancji tłuszczowych, co czyni je idealnym systemem transportującym substancje potrzebne komórkom naszego organizmu. Mają postać pęcherzyków o wielkości 0,01-1 mikrometrów wypełnionych wodą (lub wodnym roztworem), otoczonych podwójną warstwą lipidową o grubości ok. 5 nanometrów, stąd nazywane są też pęcherzykami fosfolipidowymi. Ich otoczka zbudowana jest analogicznie do błon biologicznych.
Produkt wytworzony w oparciu o najwyższe standardy. Dla zachowania bezpieczeństwa i satysfakcji swoich klientów marka Osavi stosuje surowce najwyższej jakości a ich dostawcy są regularnie kontrolowani. Równie ważną kwestią dla Osavi jest zrównoważony rozwój, dlatego swoje produkty umieszcza w opakowania powstałe z BioPET, w których 30% tworzywa pochodzi z trzciny cukrowej.
WITAMINA C
W PROFILAKTYCE I LECZENIU
Witaminę C śmiało nazwać można molekułą życia. Jest ona jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów, który zapobiega procesom starzenia, poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.
Pytanie, które można a nawet trzeba sobie zadać, brzmi następująco: Z jakiego powodu medycyna akademicka, a w szczególności firmy farmaceutyczne, tak bardzo nie chcą, aby znane były fakty dotyczące witaminy C i towarzyszących jej bioflawonoidów? Otóż, informacje te są dość skutecznie skrywane przed opinią publiczną, ponieważ każdy myślący człowiek szybko dochodziłby do wniosku, że skoro witaminą C (kwas L-askorbinowy) w otoczeniu bioflawonoidów, można skutecznie leczyć chorych zainfekowanych wirusem Ebola, polio, oraz ptasiej grypy, jak również chorujących na szkorbut, gościec stawowy, nowotwory i schorzenia układu krążenia, to co może zdziałać w przypadku innych, nieco mniej niebezpiecznych patologii w rodzaju przeziębienia czy grypy?! Fundamentalny fakt jest taki, iż niedobór witaminy C powoduje drastyczny spadek liczby limfocytów T, na których to limfocytach opiera się działanie całego układu immunologicznego. A przecież to one tworzą pierwszą linię obrony w walce z wirusami, bakteriami, grzybami, oraz komórkami nowotworowymi, atakującymi nasz organizm.
Witamina C a układ odpornościowy
Witamina C pełni w ustroju niezwykle ważne funkcje, ale przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest bowiem niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy (pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki). Krwinki odżywione witaminą C działają energicznie i skutecznie, zaś słabo odżywione działają niemrawo, a przez to nieskutecznie.
W przypadku wystąpienia przeziębienia, grypy lub innej infekcji, oraz ogólnie w wielu problemach zdrowotnych, witamina C potrafi zdecydowanie skracać czas ich trwania. Funkcjonuje to w taki sposób, że witamina C stymuluje system immunologiczny, czyli inaczej mówiąc, pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych, przede wszystkim tak zwanych limfocytów typu T i B. Zalecane dawki witaminy C 60-100 mg na dobę są zdecydowanie zbyt małe i są ustalane pod naciskiem lobbystów, którzy zarabiają wielkie pieniądze na chorobach. Powszechnie przecież wiadomo, że duże dawki witaminy C, oraz innych witamin i składników mineralnych, przyczyniają się znacząco do poprawy stanu zdrowia.
Witamina C wzmacnia także działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne białych krwinek, ponieważ jest silnym w działaniu przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie, co powoduje jej łatwe przenikanie do tych tkanek, które są bogate w wodę. Przenika ona do każdej komórki i hamuje rozwój grzybów, bakterii czy wirusów, które mogłyby ją opanować i rozpocząć akcję zmiany kodów genetycznych. Komórka pęka i obumiera, nie pozostawiając aktywnych wirusów, które mogłyby kontynuować niszczycielską działalność. Dlatego witamina C w trakcie kuracji oczyszczającej jest absolutnie niezbędna.
Witamina C a układ naczyniowy
Dwukrotny laureat nagrody Nobla, fizyk i biochemik, dr Linus Pauling, oraz twórca medycyny komórkowej dr Mathias Rath dowiedli, że istnieje ścisła zależność pomiędzy niskim poziomem witaminy C w organizmie, a procesem tworzenia się blaszki miażdżycowej, który prowadzi do nadciśnienia i choroby sercowo-naczyniowej!
Wykonali oni badania potwierdzające tą tezę min. na świnkach morskich, które podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie podawano pokarm bardzo ubogi w witaminę C, co w konsekwencji doprowadziło do powstania blaszki miażdżycowej i rozwoju choroby sercowo-naczyniowej. Drugiej grupie świnek podawano codziennie 40mg witaminy C na każdy kilogram ich masy ciała, co w zupełności zapobiegało powstawaniu płytki miażdżycowej, a tym samym choroby sercowo-naczyniowej. Warto dodać, że 40mg witaminy C w przypadku świnki morskiej, odpowiada 3000 mg (3g.) w przypadku człowieka.
Według dr Mathiasa Ratha brak witaminy C ewidentnie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, zaś poprzez zwiększone spożycie naturalnej witaminy C – od 3 do 10mg na dobę – można uzyskać odwrócenie procesów miażdżycy. Zwiększone spożycie tej witaminy, zwiększa także poziom „dobrego” cholesterolu HDL i usuwa nadmiar „złego” LDL. Jednocześnie, poprzez oddziaływanie na układ naczyniowy, witamina C chroni również mózg przed udarem!
Witamina C a choroby nowotworowe
Witamina C nie tylko pobudza wzrost i sprawność limfocytów, oraz białych ciałek krwi, tak ważnych w profilaktyce i leczeniu nowotworów, ale także stymuluje produkcję równie ważnego interferonu. Interferony to białka wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała, jako odpowiedź na obecność patogenów (np. wirusy, bakterie, pasożyty jak również komórki nowotworowe) wewnątrz organizmu. Interferony zapewniają komunikacje pomiędzy komórkami ciała, w celu zwalczenia patogenów, poprzez uruchomienie mechanizmów obronnych systemu immunologicznego.
Badania in vitro przeprowadzone przez amerykańskich naukowców potwierdzają, że wysokie dawki witaminy C wykazują niemal 75% skuteczność niszczenia wielu linii komórek nowotworowych! Dr Hugh Riordan wykazał, że kiedy dawka jest wystarczająco duża, witamina C zmienia się z przeciwutleniacza w utleniacz. W rezultacie beztlenowe komórki rakowe zamierają po wystawieniu ich na działanie tlenu. Działanie to potwierdziły również liczne badania prowadzone początkiem lat 90-tych przez Narodowy Instytut Onkologiczny w Stanach Zjednoczonych. Według słów dr Gladys Block, specjalisty epidemiologa z Wydziału Zapobiegania Rakowi tegoż Instytutu, witamina C dowiodła swej wartości jako czynnik zapobiegający rakowi płuc, krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, śluzówki macicy, piersi, prostaty, oraz złośliwego guza mózgu u dzieci.
Witamina C kofaktorem reakcji biomolekularnych
Witamina C bierze udział w biosyntezie kolagenu – białka odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry, którego niedobór powoduje zmarszczki, rozstępy, szybsze starzenie się, oraz powstawanie żylaków! Wspiera także prawidłowe funkcjonowanie kości, chrząstek, zębów, oraz dziąseł, ponieważ wspomaga wchłanianie wapnia. Kolejną ważną funkcją witaminy C jest jej udział w syntezie karnityny i katecholamin. To niezbędne enzymy biorące udział w procesach energetycznych naszego organizmu. Dzięki tym substancjom organizm człowieka może spalać tłuszcze zapewniając odpowiedni poziom energii. Witamina C jest także zaangażowana w metabolizm cholesterolu do kwasów żółciowych. Dodatkowym efektem jej zażywania jest zwiększenie przyswajalności żelaza, ważnego w procesie budowy hemoglobiny - podstawowego składnika czerwonych krwinek.
Witamina C potężnym antyoksydantem
Jedną z podstawowych przyczyn starzenia się komórek, a zarazem organizmu, są tzw. wolne rodniki tlenowe i reaktywne formy tlenu (ROS), które uszkadzają (utleniają) końcówki łańcuchów DNA i RNA. Witamina C jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów - czyli przeciwutleniaczy, zapobiegającym działaniu szkodliwych czynników, takich jak wolne rodniki. Oprócz ochrony podstawowych cegiełek naszego organizmu chroni także łańcuchy niezbędnych cząstek organicznych takich jak białka i lipidy. Jej działanie redukujące stres oksydacyjny powinni docenić przede wszystkim palacze.
ZALETY I DZIAŁANIE:
✓ Unikalna formuła łącząca witaminę C z fosfolipidami
✓ Doskonała wchłanialność i przyswajalność
✓ Neutralizuje wolne rodniki tlenowe
✓ Wspiera pracę systemu immunologicznego
✓ Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych
✓ Zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca
✓ Spowalnia procesy starzenia
✓ Bierze udział w biosyntezie kolagenu
✓ Wspiera układ nerwowy zapobiegając rozwojowi depresji
✓ Ważna w profilaktyce i leczeniu cukrzycy
✓ Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
✓ Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
✓ Pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E
✓ Zwiększa przyswajanie żelaza
✓ Wyprodukowany w duchu "clean label"
✓ Nie zawiera syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących
✓ Nie zawiera żadnych dodatków i wypełniaczy
✓ Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie (GMO)
✓ Nie zawiera glutenu, laktozy, żelatyny
INFORMACJE DODATKOWE:
Produkt BEZGLUTENOWY: TAK
Liposovit®-C (kwas L-askorbinowy, maltodekstryna, nośnik: glicerol, emulgator: fosfolipidy z lecytyny słonecznikowej), otoczka (hydroksypropylometyloceluloza).
* RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
PORCJA DO SPOŻYCIA ZALECANA W CIĄGU DNIA:
PRZECIWWSKAZANIA:
Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu.
PRZECHOWYWANIE:
Przechowywać w miejscu chłodnym (5-25°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem słonecznym.
KOD PRODUKTU EAN:
5904139922262
NOTA PRAWNA:
Wiele wysiłku i starań kosztowało nas przygotowanie informacji dotyczących tego produktu tak, by wyczerpywały zagadnienie i były poprawne. Niemniej jednak, nie możemy zagwarantować, że opracowane dane nie zawierają błędów i pomyłek, które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości prosimy o kontakt - postaramy się uzupełnić dane i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści serwisu (opisy, zdjęcia, grafiki, tabele, materiały graficzne i inne dane) jest zabronione. Podstawa prawna: ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)

Marka OSAVI powstała z potrzeby stworzenia nowej propozycji dla osób zainteresowanych zdrowym i aktywnym trybem życia. Produkujemy suplementy diety, które są przygotowywane na bazie odpowiednio dobranych składników. Przy ich tworzeniu zwracamy uwagę na optymalne wykorzystanie zasobów przyrody i kierujemy się prawami ekonomii cyrkularnej. Oznacza to, że każdy nasz produkt wywiera minimalne piętno na środowisku.
Aby osiągnąć ten cel, przyjęliśmy rygorystyczną politykę zrównoważonego rozwoju. Starannie dobieramy dostawców oraz innych partnerów biznesowych i weryfikujemy, czy także i oni w racjonalny sposób pozyskują surowce, wdrażają proekologiczne rozwiązania i szanują ludzką pracę. Współpracujemy wyłącznie z podmiotami, które otrzymały certyfikaty zgodności z najwyższymi standardami. Równie ważną kwestią jest zrównoważony rozwój. Dla naszych produktów wybraliśmy opakowania powstałe z PET, w których 30% tworzywa pochodzi z trzciny cukrowej. Każdego dnia prowadzimy badania dotyczące jakości i skuteczności oferowanych przez nas produktów.
Katalog naszych produktów jest bardzo zróżnicowany. Oferujemy kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały oraz inne preparaty uzupełniające, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Każda pozycja znajdująca się w asortymencie OSAVI przechodzi szereg testów prowadzonych zarówno przez nas, jak i uznane instytucje. Do sprzedaży dopuszczamy wyłącznie bezpieczne dla zdrowia preparaty, które uzupełnią niedobory składników odżywczych.
Jako jedni z nielicznych poddajemy nasze suplementy badaniom pod kątem ich zawartości i czystości. W rezultacie, oferujemy Ci w pełni bezpieczne produkty, bez zbędnych wypełniaczy i niezdrowych dodatków, abyś mógł zadbać o siebie i o najbliższych.
Dane techniczne
Produkty z upraw tradycyjnych | Tak |
Produkty EKO / BIO / ORGANIC | Nie |