Olej Lniany OmegaLen® extra virgin 500 ml / Labolatorium Biooil
Cena regularna:
towar niedostępny

Do darmowej dostawy pozostało: 249,00 zł
Opis
Olej lniany Laboratorium BIOOIL to wysokiej jakości olej z nasion lnu pozyskany metodą mechanicznego tłoczenia na zimno, dzięki czemu zachowuje najcenniejsze właściwości nasion, z których został pozyskany. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3, oraz doskonałym smakiem i pięknym bursztynowo-złotym kolorem. Produkt wegański, w 100% naturalny, nierafinowany, nie zawierający żadnych syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących. Jakość PREMIUM !

Wysokolinolenowy olej lniany marki Laboratorium BIOOIL, bogaty jest w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) z grupy Omega 3. Dzięki temu doskonale nadaje się do tzw. diety dr Budwig. Olej ten charakteryzuje się wspaniałym złotym kolorem, specyficznym lnianym aromatem i smakiem. Powstał metodą mechanicznego tłoczenia na zimno. Dzięki zastosowaniu takiej, a nie innej technologii, w oleju udało się “zamknąć” wszystkie cenne właściwości nasion lnu. Olej lniany produkowany w Laboratorium BIOOIL to produkt wolny od GMO, w 100% naturalny, nieoczyszczony i nierafinowany. Nie zawiera żadnych konserwantów ani żadnych sztucznych dodatków. Olej rozlewany jest do ciemnych butelek z brązowego szkła, co zapewnia im bezpieczeństwo (olej lniany jest bardzo wrażliwy na promienie słoneczne i temperaturę).
OLEJ LNIANY - WŁAŚCIWOŚCI I WARTOŚCI ODŻYWCZE
Olej lniany jako bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 stał się ostatnio jednym z podstawowych komponentów diet oczyszczających i zachowujących organizm w dobrej formie. Posiada wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a jego długotrwałe stosowanie może przyczynić się nawet do walki z chorobami nowotworowymi.
Ponadto, olej z nasion lnu posiada w swoim składzie sole mineralne takie jak cynk, potas, magnez i żelazo, witaminę E, białko, oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Zawiera także związki śluzowe, oraz kwasy organiczne jak chociażby kwas askorbinowy. Olej produkowany z nasion lnu, przez wielu uznawany jest za najzdrowszy na świecie.
Olej lniany - obfite źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma niebagatelne znaczenie. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, przez co muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Są one niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, a zwłaszcza cholesterolu. Obniżają jednocześnie jego ogólny poziom.
Szczególnie pozytywnie na metabolizm cholesterolu HDL wpływają kwasy z rodziny omega-3. Powodują wzrost poziomu jego podtypu HDL2, uznawanego przez badaczy za największego sojusznika w walce z miażdżycą.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są także głównym budulcem błon wszystkich komórek naszego ciała, a ponadto biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Służą do syntezy substancji biologicznie czynnych regulujących ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych. Ich niedobór może skutkować upośledzeniem czynności wielu organów wewnętrznych oraz zwiększoną podatnością na infekcje i zmiany skórne takie jak: łuszczenie się, odbarwienia czy nadmierne wysuszenie. Brak odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do bezpłodności.
Olej lniany - skarbnica witaminy E
Zawarta w oleju lnianym witamina E, czyli naturalny przeciwutleniacz, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wzmożoną produkcją szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Przeciwutleniacze mają zdolność nie tylko zabijania tych szkodliwych związków, ale także zmniejszania szkód jakie zdążyły wyrządzić w ciele człowieka. Wolne rodniki powstają na skutek wpływu na organizm niekorzystnych warunków zewnętrznych jak zanieczyszczenia powietrza, nieunikniony codzienny stres, palenie tytoniu czy zła dieta. Ich działanie polega na zaburzeniu struktury DNA, zmniejszeniu odporności organizmu na infekcje, zaburzeniu pracy mózgu i innych narządów. To między innymi właśnie one odpowiedzialne są za powstawanie zmian nowotworowych. Witamina E jako naturalny przeciwutleniacz wymiata je z organizmu zapobiegając tym samym licznym powikłaniom zdrowotnym.
Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, iż witamina E znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu cholesterolu we krwi.
Badania prowadzone przez 8 lat w Stanach Zjednoczonych, na grupie ponad 120 tys. zdrowych osób, wykazały, że przyjmowanie zwiększonej dawki witaminy E przez co najmniej 2 lata przynosi efekt w postaci zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby wieńcowe aż o 40%.
Co więcej, witamina E korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku i rozwój płodu, a jej niedobór może powodować uszkodzenie systemu nerwowego, zwiększenie podatności na infekcje, anemię i ogólne zmęczenie.
Olej lniany - chroni przed chorobami nowotworowymi
Badania wykazały, że oleje roślinne zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym olej lniany, dodatkowo spożywany na zimno mogą przyczynić się do ograniczenia ryzyka występowania chorób nowotworowych. Tłuszcze te zapobiegają ekspresji genów, zmniejszając tym samym aktywność nowotworu. Uważa się, iż redukcja występujących w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpienie ich wielonienasyconymi zmniejszy ryzyko zachorowania między innymi na raka piersi.
Ponadto, według badań amerykańskich naukowców, stosowanie oleju lnianego pozwala zahamować rozwój raka prostaty. W eksperymencie brały udział cztery grupy chorych, z których dwie przyjmowały olej lniany. U mężczyzn z grup spożywających olej, tempo, w jakim namnażały się komórki rakowe, było o 30-40 proc. niższe niż u badanych z pozostałych grup.
Olej lniany - wspiera układ sercowo-naczyniowy
Olej lniany to przede wszystkim cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich działanie polega na obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu (LDL) we krwi, jednocześnie zwiększając stężenie jego „lepszej” frakcji HDL
Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) transportowane są z wątroby do komórek ciała, a ich nadmiar odkłada się w tętnicach, powodując tym samym złogi zwane inaczej blaszkami miażdżycowymi. To niebezpieczne zjawisko, prowadzi do powstawania zatorów i zwężania tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do rozwoju chorób serca i układu krążenia. Frakcja HDL ma natomiast działanie odwrotne. Nadmiar cholesterolu usuwany jest z tętnic do wątroby, gdzie ulega rozkładowi i wydalany jest z organizmu w postaci żółci. Im wyższy poziom HDL we krwi tym lepiej, gdyż ta frakcja cholesterolu zapobiega tworzeniu się zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko występowania zawałów i innych powikłań sercowych.
Do tej grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należą również nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są one wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. To między innymi kwas linolowy (omega 6) i alfa-linolenowy (omega 3). Kwasy te są związkami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju, szczególnie młodych organizmów i warunkiem zachowania zdrowia u osób dorosłych. Odpowiedzialne są między innymi za utrzymanie dobrej kondycji układu krążenia oraz zahamowanie rozwoju miażdżycy.
Olej lniany - zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym
Zaliczający się do nienasyconych kwasów tłuszczowych kwas alfa-linolenowy (ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA, będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych. Dlatego właśnie spożycie oleju lnianego pomaga w przypadku postępujących schorzeń mózgu oraz stosuje się go jako skuteczny środek przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn. Spowalnia procesy takich chorób jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Olej lniany - wspomaga układ trawienny
Lignany (fitohormony) zawarte w oleju mają zbawienny wpływ na prawidłową perystaltykę jelit: ochraniają przewód pokarmowy, wspomagają leczenie choroby wrzodowej żołądka i jelita grubego.
Olej lniany - wspiera właściwy rozwój dziecka
Olej lniany coraz częściej występuje również w diecie najmłodszych. Kluczowe znaczenie dla organizmu dziecięcego ma prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny. Kwasy omega 3 zawarte w oleju z lnu warunkują właściwy rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu i odporność organizmu.
Olej lniany - nawilża i odżywia skórę od wewnątrz i od zewnątrz
Spożywanie oleju lnianego wpływa również zbawiennie na kondycję naszej skóry, nawilżając, odżywiając i dodając jej elastyczności. Zawarte w nim kwasy Omega-3 w pewnym stopniu aktywują naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem UV i zapobiegają oparzeniom słonecznym, choć nie zwalnia to nas od stosowania filtrów przeciwsłonecznych. Olej lniany zawiera także witaminę E, która wyróżnia się dużą aktywnością antyutleniającą, w wyniku czego zabezpiecza organizm przed powstaniem stresu oksydacyjnego. Witamina ta, nazywana źródłem młodości, wpływa na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra jest bardziej odporna na uszkodzenia, dłużej pozostaje witalna. Zapobiega fotostarzeniu skóry, czyli przedwczesnym procesom starzenia się naskórka.
Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne olej lniany znalazł zastosowanie również w kosmetyce. Zawartość witaminy E powoduje, iż stosowany na zewnątrz opóźnia proces starzenia skóry, poprawia jej koloryt i elastyczność. Polecany jest także osobom o skórze wrażliwej i suchej, gdyż zawarte w nim składniki zmniejszają utratę wody przez naskórek nawilżając ją i poprawiając w ten sposób ogólną jej kondycję. Świetnie radzi sobie również z problemami skórnymi – stosowany systematycznie i długotrwale zwalcza trądzik, pomocny jest także w przypadku poparzeń słonecznych.
Olej lniany ze względu na właściwości nawilżające z powodzeniem stosuje się także do pielęgnacji włosów. Coraz częściej występuje jako składnik maseczek i odżywek, gdyż wzmacnia strukturę włosa, nawilża oraz likwiduje problem rozdwajających się końcówek. Śmiało może być stosowany do pielęgnacji ciała i włosów w czystej postaci, jako kosmetyk naturalny.
Olej lniany - jak stosować?
Aby móc skorzystać z jego zdrowotnych zalet, zaleca się przyjmować około 2 - 3 łyżek dziennie.
Olej lniany ma żółtą barwę i intensywny zapach, a smak migdałowy i nieco cierpki. Można stosować go jako dodatek do sałatek, zup, kasz czy ziemniaków lub maczać w nim pieczywo.
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno, nie należy go podgrzewać ani używać do smażenia, ponieważ nie tylko traci wtedy swoje cenne właściwości odżywcze, ale też staje się wręcz szkodliwy. Dzieje się tak, dlatego że olej ten charakteryzuje się niską temperaturą spalania.
Aby zachować jego zdrowotne właściwości należy przechowywać go w ciemnej butelce, chronić przed działaniem słonecznym i trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu olej lniany należy schować do lodówki i spożyć go w ciągu 4 tygodni.
SKŁAD:
Produkt EKOLOGICZNY: NIE
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt BEZ DODATKU CUKRU: TAK
Produkt BEZ KONSERWANTÓW: TAK
3 miesiące od daty produkcji
NOTA PRAWNA:
Wiele wysiłku i starań kosztowało nas przygotowanie informacji dotyczących tego produktu tak, by wyczerpywały zagadnienie i były poprawne. Niemniej jednak, nie możemy zagwarantować, że opracowane dane nie zawierają błędów i pomyłek, które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości prosimy o kontakt - postaramy się uzupełnić dane i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści serwisu (opisy, zdjęcia, grafiki, tabele, materiały graficzne i inne dane) jest zabronione. Podstawa prawna: ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)



Dane techniczne
Produkty z upraw tradycyjnych | Tak |
Produkty EKO / BIO / ORGANIC | Nie |