Olej kokosowy BIO EXTRA VIRGIN 800g / Pięć Przemian
Cena regularna:
towar niedostępny

Do darmowej dostawy pozostało: 249,00 zł
Opis

OLEJ KOKOSOWY
WŁAŚCIWOŚCI I WARTOŚCI ODŻYWCZE
Olej kokosowy, w odróżnieniu od przeważającej wielkości tłuszczów spożywczych które zawierają 18 atomów węgla, składa się z kwasów o cząsteczkach zawierających 8 – 12 atomów węgla. Dzięki prostszej budowie są one szybciej metabolizowane przez organizm, a sposób ich przetwarzania przypomina raczej węglowodany. Nie odkładają się zatem ani w postaci tkanki tłuszczowej, ani złogów cholesterolu, ale za to dostarczają organizmowi mnóstwa energii.
Połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, przekształcający się w organizmie w monolauryn. To związek chemiczny, który w dużych ilościach znajduje się tylko w dwóch produktach: oprócz kokosa zawarty jest w mleku matki, gdzie jest bardzo ważnym elementem budowania odporności rozwijającego się organizmu.
Zawarte w oleju kokosowym naturalne antyutleniacze przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia, zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i elastyczna.
Olej kokosowy stanowi także doskonałe źródło witamin (z grupy B, C i E) oraz składników mineralnych (magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu i cynku). Olej ten nie odkłada się w biodrach, poprawia pamięć i koncentrację, wspiera odporność i chroni przed nowotworami, jest genialnym kosmetykiem a do tego świetnie smakuje.
Olej kokosowy - czy na pewno jest zdrowy?
Zdaniem specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia - tak! Powód dla którego olej kokosowy w przeszłości cieszył się złą sławą dotyczy jego profilu kwasów tłuszczowych. Około 8% z nich, to kwasy tłuszczowe nienasycone (czyli tzw. „dobre”), zaś 92% z nich to kwasy tłuszczowe nasycone. Teoretycznie, to te kwasy, które spożywane w nadmiarze, przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia. W praktyce jednak okazuje się, że kwasy tłuszczowe nasycone mogą mieć różną budowę, a przez to i odmienne właściwości. Te o średniej długości łańcucha węglowego (tzw. średniołańcuchowe) - czyli te zawarte w oleju kokosowym - wykazują zupełnie inne właściwości niż długołańcuchowe zawarte np. w mięsie czy serze. Spośród 92% wszystkich kwasów nasyconych w oleju kokosowym tylko 27% stanowią kwasy długołańcuchowe, pozostałe 65% to kwasy o średnich łańcuchach. Kwasy te nazywane są w skrócie MCT od angielskiej nazwy Medium-Chain Triglicerydes. Wykazują one odmienne właściwości niż zwykłe tłuszcze zwierzęce. Proces ich trawienia i wchłaniania przebiega zupełnie inaczej. W badaniach naukowych nie zaobserwowano żadnego negatywnego wpływu spożycia tłuszczów MCT na zdrowie. Wręcz przeciwnie - udowodniono, że kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe mają silnie prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka.
Olej kokosowy - naturalny antybiotyk
Na olej kokosowy składa się min. kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wirusobójcze i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z kolei naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV. Z kolei z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "Journal of Medicinal Food", wynika, że olej kokosowy wspomaga w walce z długotrwałą grzybicą stóp, gdyż zwalcza grzyby z rodziny Candida.
Oprócz kwasu laurynowego w oleju kokosowym występuje także kwas kaprylowy, który również cechuje się bakterio- i wirusobójczymi właściwościami. Dlatego olej kokosowy można traktować jak naturalny probiotyk wzmacniający florę jelitową. Stosowany zewnętrznie olej kokosowy zwalcza drobnoustroje na powierzchni tkanek, nie angażując układu immunologicznego do walki z nimi i dzięki temu nie obciążając organizmu.
Olej kokosowy - chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera oraz demencji. Naukowcy już w 2006 roku na łamach „Neurobiology of Aging” przekonywali, że podawanie trójglicerydów średniołańcuchowych chorym na Alzheimera spowodowało znaczącą poprawę ich stanu. Ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii (u osób z chorobą Alzheimera istnieje patologiczne zmniejszenie zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy). W konsekwencji dochodzi do poprawy funkcji poznawczych chorego.
Olej kokosowy - zapobiega chorobom układu krążenia
Regularne spożywanie oleju kokosowego wpływa na zwiększenie ilości tzw. dobrego cholesterolu w organizmie (HDL) i obniżenie zawartości złego (LDL). Dzięki temu zapobiega on rozwojowi dolegliwości układu krążenia. Ponadto olej kokosowy ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów i działa przeciwmiażdżycowo.
W społeczeństwach zachodnich choroby krążenia, wywołane między innymi nieodpowiednią dietą, stanowią główną przyczynę zgonów. Tymczasem w krajach, gdzie orzechy kokosowe stanowią podstawę odżywiania, te schorzenia są zmarginalizowane – dla przykładu, na Sri Lance, gdzie spożywa się rocznie około 120 kokosów na głowę, z powodu chorób układu krążenia umiera zaledwie 1 osoba na 100 tysięcy. Nawet przy obecności innych czynników zmniejszających ryzyko zawału, rola orzechów kokosowych wydaje się kluczowa.
Olej kokosowy - wykazuje działanie antynowotworowe
Jak podaje Krajowy Rejestr Nowotworów, nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytu są trzecim najczęściej występującym na świecie nowotworem u mężczyzn i drugim u kobiet. W Polsce, co roku diagnozuje się aż 12 tys. zachorowań.
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii przeprowadzili badania in vitro na komórkach rakowych. Były one realizowane zaledwie przez dwa dni, ale już po tym krótkim czasie okazało się, że rezultaty są spektakularne. Aż 90% komórek rakowych jelita grubego zostało usuniętych. Badacze uważają, że to obecność kwasu laurynowego w oleju kokosowym, która stanowi 50% jego składu, zabija komórki nowotworowe.
Olej kokosowy - ważny w profilaktyce i leczeniu cukrzycy
Olej kokosowy jest także idealnym składnikiem odżywczym dla osób cierpiących na cukrzycę typu II. Ta forma choroby wywoływana jest m.in. przez niewłaściwy sposób odżywiania i w jej wypadku zaleca się głównie redukcję masy ciała i stosowanie odpowiedniej diety. Kokos dostarcza znakomitej jakości świetnie metabolizowanego tłuszczu, który nie zawiera przyczyniającego się do insulinoodporności cholesterolu.
Olej kokosowy - łagodzi napady padaczkowe i epilepsję
Wszystko dzięki zawartości trójglicerydów średniołańcuchowych zawartych w oleju kokosowym, które przenoszone są praktycznie bezpośrednio do wątroby i przekształcane w ciała ketonowe. Ciała te często stosuje się u pacjentów z padaczką w celu wywołania ketozy, pozwalając jednocześnie na spożycie większej ilości węglowodanów w diecie. Większa liczba ciał ketonowych we krwi może pomagać w redukcji napadów padaczkowych u dzieci.
Olej kokosowy - pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w nierafinowanym oleju kokosowym nie są rozkładane w naszym organizmie jak tłuszcze, lecz jak węglowodany, co oznacza, że nie dodają masy ciała. Wędrują za to od razu do wątroby, gdzie przekształcane są w energię. Mamy więc w rzeczywistości do czynienia z tłuszczem, który nie jest przechowywany w postaci tkanki tłuszczowej, ale bezpośrednio wykorzystywany do wytwarzania energii, co przyspiesza metabolizm organizmu. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie - kalorii.
Badania naukowe przeprowadzone z udziałem ludzi potwierdzają, że zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć ilość tłuszczu brzusznego.
Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce
Naukowcy są zgodni co do tego, że olej kokosowy świetnie sprawdza się jako kosmetyk o uniwersalnych właściwościach. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.
Z kolei na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.
Ponadto, naukowcy z Athlone Institute of Technology zdołali udowodnić, że olej kokosowy leczy próchnicę i zapobiega jej. Używali różnych olejów trawionych laboratoryjnie za pomocą enzymów identycznych z tymi, które występują w organizmie człowieka. Następnie tak strawionym postaciom olejów podkładali różne szczepy bakterii. Okazało się, że poza likwidowaniem szczepów odpowiedzialnych za próchnicę, takich jak Streptococcus mutans, olej kokosowy działał też na pasożytnicze grzyby Candida albicans, mogące wywoływać infekcje jamy ustnej zwane pleśniawkami.
W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon.
Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni
Olej kokosowy ma neutralny smak i bardzo delikatny aromat – sprawia to, że można używać go do większości potraw. W temperaturze pokojowej (ok. 20 C) ma postać stałą. W takiej formie jest świetnym zastępnikiem margaryny czy masła i można go używać zamiast nich na przykład do smarowania kanapek.
Większość olejów (także tych najzdrowszych) jest bardzo wrażliwa na temperaturę i szybko traci swoje pozytywne właściwości, gdyż dobroczynne związki rozkładają się w cieple. Inaczej sprawa się ma w przypadku oleju kokosowego: łańcuchy kwasów tłuszczowych zawarte w oleju kokosowym są bardzo odporne na wysoką temperaturę (ich próg dymienia wynosi ok. 175 stopni C) i nie ulegają łatwo zepsuciu. Dzięki temu można go używać do smażenia i pieczenia nawet w wysokich temperaturach bez obaw, że spali się i wydzieli szkodliwe, rakotwórcze związki – jak to ma miejsce w postaci innych tłuszczów.
Olej kokosowy w postaci płynnej to świetny dodatek do orientalnych potraw – ale nadaje się także do różnego rodzaju deserów, wyrobów i pieczenia ciast czy wyrobu czekolady. Świetnie się wchłania, nie zmienia smaku przyrządzanej potrawy. To doskonały dodatek do sałatek, serków i zakąsek. Można go dodawać do warzyw, ryżu, makaronu, itp.
Jeśli chcemy użyć oleju kokosowego w formie płynnej, wystarczy podgrzać go do temperatury powyżej 25 C, umieszczając pojemnik z olejem pod strumieniem ciepłej wody lub wstawić go do wypełnionego wodą naczynia, lub po prostu umieścić obok grzejnika.
Olej kokosowy - sposób przechowywania
Ze względu na to, że olej nie jest wrażliwy na wysokie temperatury, możemy go przechowywać poza lodówką - w tropikach olej kokosowy jest przechowywany w normalnych, nie chłodzonych pomieszczeniach. Musimy jednak pamiętać, żeby nie wystawiać go na działanie promieni słonecznych








w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 6 g
Produkt EKOLOGICZNY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt BEZ CUKRU: TAK

Dane techniczne
Produkty z upraw tradycyjnych | Nie |
Produkty EKO / BIO / ORGANIC | Tak |