Spirulina PACIFICA® Hawajska 500 mg - 600 tab. / Cyanotech
Cena regularna:
139,99 zł
towar niedostępny

Do darmowej dostawy pozostało: 249,00 zł
Opis
Hawajska Spirulina Pacifica firmy Cyanotech to szmaragdowozielona alga hodowana w Kailua Kona na Hawajach, gdzie panują najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji tej wodnej rośliny. Warunki te w połączeniu z najwyższą jakością produkcji sprawiają, że Hawajska Spirulina Pacifica nie ma sobie równych na świecie. Posiada większą koncentrację składników odżywczych w 1g niż jakikolwiek inny produkt na świecie. Nie dziwi więc fakt, iż Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych. Produkt wegański, naturalny, nie zawierający laktozy, glutenu, pestycydów, herbicydów, rozpuszczalników, ani żadnych syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących.
Skład Spiruliny Pacifica to 58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów i beta karotenu, kwas gamma linolenowy (GLA), kwas gamma linolowy, chlorofil, fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B. Wszystko to znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Dzienna porcja 3g tej spiruliny (6 tabletek) ma tą samą wartość odżywczą co 5 porcji owoców i warzyw.
SPIRULINA
MLEKO MATKI ZIEMI
Spirulina to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości, która jest rośliną ze wszech miar niezwykłą . Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Spirulina jest niezwykle bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma linolenowy, biorący udział w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego, wyrównują poziom cukru we krwi, łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, jak również pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci.
Spirulina bywa też nazywana zielonym mięsem z powodu niespotykanie dużej zawartości (około 60%) pełnowartościowego białka. Jego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Zawiera wszystkie 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, z których zbudowane są białka. Jest to najwyższa koncentracja, jaką można znaleźć w żywności. Nie są one wyłącznie materiałem budulcowym mięśni - przynoszą one bowiem wiele korzyści dla zdrowia, m.in. wyrównują poziom cukru we krwi oraz przyśpieszają rekonwalescencję. Ta niezwykła alga zawiera też łatwo przyswajalne żelazo (ma go znacznie więcej niż mięso), magnez, potas, witaminy, oraz makro i mikroelementy.
Spirulina obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
Naukowcy odkryli, że zawarta w Spirulinie fikocyjanina posiada właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi. Naukowcy z Japonii uważają, że podczas spożywania tej algi dochodzi do odwracania dysfunkcji śródbłonka w zespole metabolicznym, który charakteryzuje się licznymi zaburzeniami zwiększającymi ryzyko wystąpienia i rozwoju chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Spirulina przedstawia się bardzo obiecująco na przyszłość, ponieważ może wspomóc walkę z tymi chorobami i zmniejszyć ich częstotliwość występowania.
Ponadto, naukowcy odkryli, że suplementacja algą Spirulina zmniejsza powierzchnię błony wytworzonej przez cholesterol wewnątrz aorty od 33% do 48%, co przekłada się na większą przepustowość naczynia. Pokazuje to, że może ona zapobiegać powstawaniu miażdżycy i wystąpieniu udaru mózgu.
Warto zauważyć, że badanie kliniczne zostało przeprowadzone na zwierzętach, które otrzymywały również dietę o wysokiej zawartości cholesterolu (HCD – high-cholesterol diet). To pokazuje, że regularne spożywanie Spiruliny może dosłownie odwrócić szkody wyrządzone przez złą dietę. Można wyobrazić sobie jakie korzyści dla serca niesie zdrowa, zbilansowana dieta oraz regularne spożywanie algi Spirulina.
Spirulina zapobiega chorobom nowotworowym
Spirulina skutecznie hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych. Dzięki obecności pigmentów – zielonego chlorofilu i niebieskiej fikocyjaniny – spirulina działa antyoksydacyjnie a tym samym przeciwnowotworowo. Poza tym spirulina normalizuje przemianę jodu w organizmie, przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
Udowodnili to naukowcy z Oregon State University. W trakcie prowadzonych przez nich badań, chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie. Liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 % zaś nowotworów żołądka - o 24 do 45 %. Z kolei badania na gryzoniach udowodniły, że po doustnym dostarczeniu im dawki spiruliny, wszczepione szkodliwe ogniwa czerniaka stopniowo znikały, aż uległy całkowitej redukcji.
Poza tym spirulina zawiera jeszcze inne związki, które neutralizują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko choroby nowotworowej - beta-karoten i witaminę E.
Spirulina wyrównuje poziom cukru we krwi
Spirulina zawiera fikocyjaninę, która pełni rolę niebieskiego barwnika oraz substancji, która hamuje enzym lipazę trzustkową, obniża poziomu triacygliceroli we krwi, a także obniża glikemię poposiłkową. Innymi składnikami zawartymi w spirulinie, które regulują glikemię poposiłkową, są fenyloalanina, która dodatkowo hamuje ośrodek głodu, oraz glikolipid H-b2, który obniża poziom lipidów we krwi.
Spirulina zwiększa odporność i witalność
Naukowcy, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, że znacząco zwiększa ona sprawność układu immunologicznego. Spirulina bowiem zwiększa produkcję bardzo ważnych dla układu odpornościowego limfocytów T i B. Ponadto spirulina zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, dzięki czemu chroni organizm przed anemią.
Warto też wspomnieć o potencjale antyoksydacyjnym spiruliny. Zawarte w niej frakcje fikocyjanin z selenem (Se-PC) mają silne działanie przeciwutleniające. Przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem, poprzez powstrzymywanie i eliminację wolnych rodników. Ale czym są wolne rodniki? To cząsteczki chemiczne, które utraciły jeden ze swoich elektronów i z tego powodu podkradają go innym komórkom. Uszkadzają w ten sposób białka i DNA, osłabiając organizm i czyniąc go bardziej podatnym na starzenie i liczne choroby (choroba Alzheimera, Parkinsona, jaskra, miażdzyca, nadciśnienie, nowotowory). Przeprowadzone badania udowodniły, że zawarte w spirulinie antyoksydanty mogą zapobiec śmierci komórkowej neuronów.
Spirulina dodaje także sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną. To zasługa witalizujących składników (witamin, enzymów), a także tzw. biofotonów, czyli cząsteczek, w których alga zgromadziła energię słoneczną i oddaje ją w organizmie gotową do wykorzystania.
Spirulina usuwa metale ciężkie z organizmu (detoks)
Spirulina to również świetny środek detoksykacyjny, ponieważ ma właściwość wiązania metali ciężkich dzięki zawartości chlorofilu. Przez to, w znacznie łatwiejszy sposób możemy pozbyć się ich z organizmu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dużo krajów na świecie jest dotkniętych problemem występowania wysokiego poziomu arsenu. Do zatruć dochodzi nawet w krajach rozwiniętych. Jednak według naukowców miejsca z największą liczbą przypadków to Daleki Wschód, czyli Bangladesz i Indie. Występuje on najczęściej w wodzie pitnej, która jest spożywana przez ludzi każdego dnia.
Podczas przeprowadzonego badania 24 pacjentom, którzy cierpieli na przewlekłe zatrucie arsenem podano dwa razy na dobę spirulinę (250 mg) oraz cynk (2 mg), a 17 chorym tylko placebo. Naukowcy stwierdzili, że spirulina z cynkiem przerosła ich oczekiwania. U uczestników, przyjmujących algę odnotowano aż 47% spadek arsenu w organizmie.
Spirulina hamuje alergię
Spirulina poprzez hamowanie uwalniania histaminy, może chronić przed objawami alergii. Według badań, spożywanie spiruliny przeciwdziała objawom takim jak: alergiczny nieżyt nosa, wysypka, łzawienie czy obrzęk tkanek miękkich.
Spirulina łagodzi problemy z zatokami
Spirulina może również korzystnie wpływać na zatoki (alergiczny nieżyt nosa). Według wielu badań zmniejsza ona stan zapalny, który powoduje wiele problemów u ludzi z nadmierną odpowiedzią immunologiczną organizmu. Naukowcy zauważyli, że spirulina jest skuteczna przy pojawieniu się nadmiernej wydzieliny, swędzeniu, kichaniu i uczuciu zatkanego nosa.
Spirulina - naturalny filtr przeciwsłoneczny
Barwniki roślinne zawarte w spirulinie - fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofil - chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę, przez co znacząco opóźniają procesy starzenia. Poza tym spirulina stosowana jest jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej i wrażliwej.
Spirulina przyspiesza utratę masy ciała.
Dieta bogata w składniki odżywcze (w tym również dobrze przyswajalne białko), czyli produkty takie jak spirulina, wspiera utratę masy ciała. Substancje te wykorzystywane są w bardziej wydajny sposób, za pomocą różnych mechanizmów wewnątrz organizmu, ponieważ są niskotłuszczowe. Jedzenie białek pomaga utrzymać tkankę beztłuszczową i przyczynia się do spalania tłuszczu, ponieważ metabolizm pochłania więcej energii. Można również dzięki temu ograniczyć głód, więc dla ludzi z nadwagą jest to bardzo korzystne. Aby maksymalnie wykorzystać te właściwości, spirulina powinna być przyjmowana rano lub popołudniu, nie wieczorem.
Spirulina - pochodzenie
Warto zwrócić uwagę na pochodzenie spiruliny. Ponieważ spirulina posiada właściwość wiązania metali ciężkich, metale te mogą zostać wchłonięte przez nią już na etapie hodowli, dlatego należy szukać tylko najlepszych jakościowo alg i od sprawdzonych producentów. Na rynku polskim większość spiruliny pochodzi z Chin, jej cena jest bardzo niska ale i jakość bardzo wątpliwa. Wybór należy do Ciebie!
Spirulina - przed posiłkiem, w trakcie czy po?
Choć nie przeprowadzono żadnych badań na temat skuteczności suplementacji prowadzonej przed, w trakcie i po posiłku, można spodziewać się, że pewne niewielkie różnice mogą się w określonych przypadkach pojawić. Wynika to z faktu, że w poszczególnych fazach posiłku organizm działa nieco inaczej.
* Przed posiłkiem (około 20-30 minut) w przypadku osób stosujących Spirulinę jako suplement wspomagający odchudzanie. Jest to czas potrzebny błonnikowi na naciągnięcie wilgoci i zwiększenie objętości. W praktyce jednak porcja Spiruliny jest na tyle mała, że nie jest to szczególnie ważny aspekt. Zupełnie inaczej jednak rzecz ma się z enzymami alg – zostaną one uwolnione nieco wcześniej, więc organizm będzie już wyposażony na przykład w substancje potrzebne w czasie trawienia i spalania, w tym w przeciwutleniacze.
* W trakcie posiłku – to dobre rozwiązanie przede wszystkim dlatego, że ani tabletki, ani tym bardziej sproszkowane algi nie są przesadnie smaczne. A ponieważ w trakcie jedzenia dochodzi do intensywnego wydzielania soków trawiennych i enzymów, teoretycznie właśnie w ten sposób maksymalizuje się ilość uwalnianych korzystnych związków chemicznych.
* Po posiłku przyjmuje się Spirulinę w celu zapewnienia sobie zastrzyku energii. Kiedy treść pokarmowa jest już dość dobrze przetrawiona, zwalnia produkcja enzymów i trawienie staje się powolniejsze. Dzięki temu Spirulina jest powoli rozkładana na części pierwsze, a organizm może wykorzystać większość odzyskanych cząsteczek skupiając się już nie na samym trawieniu, ale przeznaczając większe zasoby na transport pozyskanych z pokarmem substancji odżywczych.
ZALETY I DZIAŁANIE:
➜ Doskonałej jakości hawajska spirulina ( nie chińska )
➜ Doskonała wchłanialność i przyswajalność
➜ Obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
➜ Wspiera profilaktykę i leczenie nowotworów
➜ Zwiększa odporność i witalność
➜ Wspiera pracę układu nerwowego
➜ Wyrównuje poziom cukru we krwi
➜ Hamuje rozwój alergii
➜ Wspiera wysiłki zmierzające do redukcji masy ciała
➜ Usuwa metale ciężkie z organizmu ( detoks )
➜ Nie zawiera pestycydów, herbicydów, rozpuszczalników
➜ Nie zawiera syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących
➜ Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie (GMO)
➜ Nie zawiera glutenu, laktozy, soi, cukru
Produkt NATURALNY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZGLUTENOWY: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
PORCJA DZIENNA (6 tabletek / 3 gramy) ZAWIERA:
Witamina A (jako beta karoten) 2715mcg (339%)*, witamina K 50mcg (67%) *, witamina B12 9 mcg (360%) *, żelazo 7mg (50%)*, chrom 50mcg (125%) *, molibden 12mcg (24%) *, mangan 0,4mg (20%) *, c-fytocjanina (270mg), kwas gamma linolenowy (G.L.A) 32mg, chlorofil 19mg, katotenoidy 13mg, zeaksatyna 3mg, dysmutaza (S.O.D) 2000 jednostek.
* RWS - Referencyjna Wartość Spożycia
PORCJA DO SPOŻYCIA ZALECANA W CIĄGU DNIA:KOD PRODUKTU EAN:
5900672150070
NOTA PRAWNA:
Wiele wysiłku i starań kosztowało nas przygotowanie informacji dotyczących tego produktu tak, by wyczerpywały zagadnienie i były poprawne. Niemniej jednak, nie możemy zagwarantować, że opracowane dane nie zawierają błędów i pomyłek, które jednak nie mogą być podstawą do ewentualnych roszczeń. W razie jakichkolwiek pytań czy wątpliwości prosimy o kontakt - postaramy się uzupełnić dane i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści serwisu (opisy, zdjęcia, grafiki, tabele, materiały graficzne i inne dane) jest zabronione. Podstawa prawna: ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)
Cyanotech Co / Nutrex Hawaje USA
Cyanotech Corporation to pierwszy i najstarszy producent Spiruliny Platensis na świecie, z olbrzymim doświadczeniem hodowlanym i stałą współpracą z wieloma placówkami naukowymi w USA i Japonii. Kailua Kona na Hawajach gdzie firma Cyanotech ulokowała swoje baseny hodowlane, ma najlepsze na świecie warunki klimatyczno-środowiskowe do produkcji spiruliny. Upalne słońce operujące przez cały rok (im więcej słońca tym większa zawartość karotenoidów w spirulinie), nieskazitelnie czysta woda z gruntowych źródeł deszczowego lasu wypełniająca baseny hodowlane, oceaniczna woda pobierana z głębokości sześciuset metrów do odżywiania spiruliny (ponad 90 pierwiastków śladowych, mikro i makro elementów w tym mieszanka wapnia i magnezu), oraz bliskość czynnego wulkanu, którego środowisko dostarcza naturalnej sody, (oczyszczona soda używana jest do alkalizowania wody w basenach hodowlanych), stanowi tajemnicę doskonałej jakości spiruliny produkowanej przez firmę Cyanotech. Ponadto, firma Cyanotech posiada opatentowany proces suszenia i tabletkowania, który gwarantuje, że podczas tego procesu nie nastąpują żadne straty składników odżywczych (proces odbywa się w niskich temperaturach i braku dostępu tlenu), zaś rodzaj opakowania produktu końcowego zabezpiecza spirulinę przed utlenianiem. Wartym odnotowania jest także i to, że do hodowli spiruliny firma Cyanotech nie używa żadnych środków chemicznych, takich jak pestycydy czy herbicydy, a na każdym etapie produkcji prowadzi szczegółową kontrolę jakości (ponad 15 testów).
Hawajska Spirulina Pacifica firmy Cyanotech Corporation posiada wszystkie możliwe międzynarodowe certyfikaty jakościowe (m.in. ISO9002, NON GMO i certyfikat koszerności). Dość powiedzieć, że Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
„SPIRULINA PACIFICA” jest nazwą zastrzeżoną przez producenta Cyanotech Corporation.
Dane techniczne
Produkty z upraw tradycyjnych | Tak |