Ekologiczne tofu silk & smooth Clearspring, to najwyższej jakości wege twarożek wytwarzany z organicznego mleka sojowego. Ma wspaniałą jedwabistą konsystencję oraz doskonały smak. Tofu jest mało kaloryczne a jednocześnie bogate w wartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo, oraz fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Produkt wegański, w 100% naturalny, nie zawierający składników modyfikowanych genetycznie, laktozy, glutenu, ani żadnych syntetycznych środków barwiących, smakowych i konserwujących. Jakość PREMIUM!



TOFU - WEGE TWAROŻEK
Tofu, inaczej dofu lub doufu, to rodzaj sprasowanego twarogu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Mleko sojowe jest poddawane procesowi koagulacji przy użyciu soku cytrynowego i chlorku magnezu. Powstają wtedy serwatka i pływająca w niej biała masa, którą odsącza się i naciska, by powstały praktycznie bezsmakowe „bloki” tofu. Wytwarza się także odmianę kremową, która powstaje na skutek pozostawienia mieszanki mleka z koagulantem do stężenia – bez odciskania serwatki.
Tofu - właściwości i wartości odżywcze
Tofu od dawna doceniane jest w Chinach, skąd pochodzi, oraz Japonii, a także w innych krajach Dalekiego Wschodu. Tofu to w około 5% tłuszcz, zawierający cenne kwasy omega-3 i omega-6. Posiada też sporo witamin z grupy B oraz nieco witaminy K i A. Tofu odznacza się także wysoką zawartością białka sojowego, wapnia, potasu i fosforu. Ponadto, tofu zawiera fitoestrogeny (a konkretnie izoflawony), które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych - estrogenów. W związku z tym mogą m.in. łagodzić objawy menopauzy, a także zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, np. raka piersi i raka prostaty.
Tofu - chroni przed nowotworem piersi
Fitoestrogeny zawarte w tofu to izoflawony, takie jak genisteina (50%), daidzeina (40%) oraz glyciteina (10%). Izoflawony mają zdolność regulowania wielu zjawisk związanych z niekontrolowanym wzrostem komórek nowotworowych. Jedną z głównych przyczyn raka piersi u kobiet w krajach zachodnich są podwyższone ilości estrogenów, które na skutek wiązania ze swoim receptorem w komórkach, zakłócają ich normalny i prawidłowy wzrost. Fitoestrogeny (izoflawony), które występują powszechnie w tofu i innych produktach sojowych, są około tysiąc razy mniej biologicznie aktywne od naturalnych żeńskich estrogenów, dlatego ich obecność w surowicy nie stanowi takiego zagrożenia, a wręcz przeciwnie, gdyż zajmując miejsca wiązania estrogenu uniemożliwiają rozwój nowotworów hormonozależnych, w tym raka piersi. Poza tym obecne w soi i produktach na jej bazie izoflawony hamują angiogenezę (proces powstawania naczyń, które odżywiają raka), niezbędną przy rozwoju nowotworów.
Tofu - chroni przed nowotworem prostaty
Tofu może uchronić także przed innym hormonozależnym nowotworem - rakiem prostaty. Związek pomiędzy spożyciem tofu a mniejszym ryzykiem rozwoju nowotworu prostaty wykazało badanie przeprowadzone wśród 8 tysięcy mężczyzn zamieszkujących Hawaje. Badania prowadzone w Kalifornii na 12 395 mężczyznach wykazały, że codzienne spożycie co najmniej jednej szklanki mleka sojowego prowadzi w około 70% do obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty.
Tofu - wspiera układ sercowo-naczyniowy
Dodatkowo fitoestrogeny zawarte w tofu mogą przyczynić się do poprawy parametrów krwi, m.in. spadku stężenia "złego" cholesterolu LDL i obniżenia ciśnienia tętniczego. Chronią one także przed zachorowaniem na osteoporozę, na które kobiety w okresie menopauzy są szczególnie podatne.
Wartość energetyczna: 268 kJ / 64 kcal
Tłuszcz: 3 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g
Węglowodany: 1,9 g
- w tym cukry*: 1,3 g
Białko: 6,8 g
Błonnik pokarmowy: 1,1 g
Sól **: 0,012 g
* zawartość cukru wynika z naturalnie występujących cukrów
** zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu
SKŁAD:
Woda, ziarna soi* (26%), czynnik ujędrniający: nigari (magnesium chloride)
* składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
CERTYFIKAT EKOLOGICZNY:
IT - BIO - 007
Rolnictwo UE/ spoza UE
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii
GŁÓWNE CECHY PRODUKTU:
Produkt NATURALNY: TAK
Produkt EKOLOGICZNY: TAK
Produkt WEGETARIAŃSKI: TAK
Produkt WEGAŃSKI: TAK
Produkt BEZGLUTENOWY: TAK
Produkt BEZLAKTOZOWY: TAK
Produkt BEZ DODATKU CUKRU: TAK
Produkt BEZ KONSERWANTÓW: TAK
Produkt BEZ GMO: TAK
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, chronić przez bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce, zanurzone w wodzie i spożyć w ciągu 2-3 dni.
300 g. netto